Om Sadler

Er sadlen virkelig så vigtig?

Sadlen er først og fremmest til for at beskytte hestens ryg, og gøre det muligt for hesten at bruge sin krop på en fornuftig måde, som ikke skader hesten.
Er sadlen ikke optimal, kan derfor give problemer i træningen og i værste fald give meget alvorlige skader.

Forhindrer sadlen hesten i at arbejde korrekt, har det stor effekt på hele hestens krop og rygproblemer, benskader, overbelastninger etc. kan forekomme. Ofte vil en sadel der ikke passer til hesten, bevæge sig for meget på hestens ryg. og gøre det sværere for hesten at balancerer sig selv og rytteren.

En korrekt tilpasset sadel er derfor en fornuftig investering i hestens sundhed og anvendelighed. Den bedste sadel er ikke den dyreste, men den der passer.

For at tilpasse en sadel er jeg nødt til at se hesten arbejde med sadel og rytter på. Det nytter ikke noget at se om sadlen passer, når hesten står og slapper af på staldgangen eller i boksen. Det er ikke meningen at hesten skal arbejde i den holdning. Sadlen skal virke både når hesten står stille, og især når den bevæger sig. Det er vigtigt med en individuel vurdering af hest og rytter for at tilpasse sadlen bedst muligt.

Hestens fysik, anvendelse, alder, uddannelses, tidligere skader og lignende er blot nogle af de faktorer der spiller ind. Sadeltilpasning gøres for at øge hestens bevægelsesfrihed og mulighed for at opbygge muskler rigtigt. Desuden for at forbedre rytterens sæde og kontrol over hesten. Sadlen er et værktøj og skal ikke bare se godt ud på hestens ryg, men skal øge hestens velvære og give hesten mulighed for at arbejde optimalt.